Filmfestival 2024!

2/2

Dream Scenario, kl 19.00 

Komedi med en twist, från 15 år, svensk undertext, 1 h 42 minuter, 100 kronor

Filmfestivalen inleds med en Sverigepremiär med Nicholas Cages nya film Dream Scenario. Filmen är den norskfödde regissören Kristoffer Borglis tredje film i Hollywood och cirka den hundrade för Cage, men en av hans bästa rolltolkningar, enligt egen utsago.

Akademikern Paul Matthews kastas in i rampljuset efter att han på ett oförklarligt sätt börjat dyka upp i folks drömmar. Trots att han i drömmarna är lika stillsam som i verkliga livet, blott en apatisk åskådare till främlingars fantasier och mardrömmar, är han snart en berömdhet. Nicholas Cage har beskrivit hur han kunde känna igen sig i hur bitar av hans rolltolkningar kastas in i den virala centrifugen och blir till något förvanskat. Hur berömmelsen påverkar utan att det är möjligt att själv styra det. Ännu mer så för en vanlig lärare som verkar mera i det tysta.

DREAM SCENARIO Official Trailer (2023) Nicolas Cage – YouTube

3/2

Änder!, kl. 14.00

Animerad action-komedi, från 7 år, dubbed till svenska, 1 h 43 minuter, 80kr

Familjen Mallard är fast i gamla hjulspår. Medan pappa Mack nöjer sig med att hålla sin familj trygg, paddlandes runt för evigt i deras New England-damm, längtar mamma Pam efter att få visa barnen hela vida världen. Efter att en migrerande ankfamilj mellanlandat med spännande berättelser om avlägsna platser, övertalar Pam Mack att de ska ge sig ut på en familjeresa, via New York, till tropiska Jamaica. “Änder!” handlar om att våga lämna tryggheten och utforska världen omkring, att tro på sig själv och våga nytt. Alla familjemedlemmarna gör det och det stärker dem individuellt och som familj. En film att må bra av!

ÄNDER! – Officiell Trailer 3. Sv tal (Universal Studios) – HD (youtube.com)

Invigning, kl.15.45

Invigning av festivalen med danselever från Kulturskolan i Ydre under ledning av Julia Snive.

Wonka, kl. 16.00 

Animerad komedi, från 7 år, dubbad till svenska, 1h 56 minuter, 80kr

Baserad på den extraordinära karaktären från ”Kalle och chokladfabriken”, Roald Dahls mest ikoniska barnbok och en av de mest sålda barnböckerna genom tiderna. Filmen berättar den underbara historien om hur världens största uppfinnare, magiker och chokladmakare blev den älskade Willy Wonka vi känner till idag.

 Wonka | Trailer #2 – YouTube

Poor Things, kl 18.30 

Drama, fantasy, från 15 år, engelska, svensk undertext, 2 h 21 minuter, 100kr

Återuppväckt från de döda av den geniala och okonventionella vetenskapsmannen doktor Godwin Baxter (Willem Dafoe) börjar Bella (Emma Stone) sitt liv under hans beskydd, ivrig att lära sig allt. I sin avsaknad och hunger efter världslighet, rymmer Bella med Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), en slipad och utsvävande advokat, på en hisnande äventyrsresa över kontinenterna. Fri från sin tids fördomar, blir Bellas syfte tydligt att stå för jämlikhet och frihet. Filmen baseras på en roman av Alasdair Gray.

Recensionerna har varit översvallande för hur regissören Yorghos Lanthimos tillsammans med manusförfattaren Tony McNamara har tagit sig an Grays roman från 1992. Det blir en resa i mänsklighetens goda och onda sidor via en ung kvinna som först stapplar fram för att sedan utvecklas och kräva att få leva livet som hon vill.

POOR THINGS Official Trailer 2 (2024) Emma Stone (youtube.com)

4/2

En frukost på berget, kl 14.00

1 tim 35 min, 7 år, 100kr, franska, svensk text

Den framgångsrike entreprenören Vincent är högpresterande i alla lägen. Han lever livet på högsta växel i ständig jakt efter nya utmaningar. Så när hans flotta bil bara tvärdör på en bergsväg långt bort från såväl civilisation som Wi-Fi är stresspåslaget enormt. Han har ju ett schema att hålla! När den oborstade och sävlige Pierre kommer till Vincents undsättning är hans tacksamhet enorm. Pierre är verkligen hans raka motsats. Den enkla livsstilen långt från händelsernas centrum framstår som precis vad den stressade Vincent behöver. Men är det så enkelt att bara ställa om och lever Pierre verkligen precis det liv han vill?

 

Ungdomarnas val, kl 16.00

80kr

Höstlöv som faller, kl 18.30 

Drama, komedi, från 11 år, finska, svensk undertext, 1 h 21 minuter, 100 kronor

Två ensamma främlingar möts i natten på jakt efter livets första, största och enda kärlek. Men mycket står i vägen för lyckan. Vardagens alla vanliga små och stora hinder förstärks av sådant som alkoholism, borttappade telefonnummer och att inte ens veta varandras namn. Vinnaren av Jurypriset i Cannes 2023 har beskrivits som en varm filt i en kall värld. Aki Kaurismäki berättar en oemotståndlig och vacker kärlekshistoria om längtan och samhörighet. I huvudrollerna ses Alma Pöysti och Jussi Vatanen.

Höstlöv som faller – trailer (youtube.com)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *